Tuesday, 30 October 2012

Coming soon: Not Fade Away



Soprano-fans en muziek liefhebbers mogen in december de nieuwe film van regisseur David Chase verwachten. De veelbelovende maker van The Sopranos vertelt in zijn filmdebuut het verhaal over een nogal nerdy  tiener die na het ontdekken van rock muziek zijn haar laat groeien, een rock band start, 'cuban boots' draagt en steeds weer in de clinch ligt met zijn vader.

De jaren 60, een populaire setting voor een film over jong en enthousiast opkomend rock talent, was ook voor regisseur David Chase hetzelfde scenario: hij was gedreven in het spelen van drum en droomde om bekend te worden in een rock band. Helaas was er geen muzikale carrière weggelegd voor Chase, maar hij bezorgde ons desondanks een heuse hype met zijn terecht bekroonde (5 Golden Globes) serie The Sopranos. 
Release: December

Thursday, 4 October 2012

Moonrise Kingdom



Het mag gezegd worden, Wes Anderson verbaast mij keer op keer met zijn diverse stijl aan onderwerpen. Hoewel Darjeeling Limited voor mij op ieder vlak tekort schoot aan inhoud, deed Anderson de achterstallige goede verwachtingen van het publiek de lucht in schieten met zijn The Fantastic Mr. Fox. In ieder geval, dit keer geen vossen, maar wel een charmant sprookje over twee twaalfjarige probleemkinderen die samen op de vlucht zijn voor het ouderlijk toezicht. Moonrise Kingdom had alweer hoge verwachtingen, maar dit keer kan ik ze terecht beamen.

Twee nieuwe gezichten, Jared Gilman en Kara Hayward, vertolken de rol van Sam en Suzy. Deze muurbloempjes leren elkaar kennen in een wel zeer originele situatie - zoals ook de rest van de gebeurtenissen in de film - en worden verliefd. Sam maakt deel uit van de locale “kaki-scouts”, waar alles uitzonderlijk net en georganiseerd verloopt. Samen met Suzy, die ontdekt dat haar ouders haar beschouwen als een probleemkind, loopt hij weg op zoek naar avontuur en vrijheid. De lokale politie, de ouders van Suzy en de scouts zetten een zoektocht op gang, terwijl Sam en Suzy er een stijlvol kampeeruitje op na houden. Naar het einde van de film toe waren de gelijkenissen met de moderne Peter Pan groter dan de verschillen. Maar in tegenstelling tot dat sprookje, werpt Anderson ook een blik op de oudere generatie en laat alle clichés achterwege. Suzy’s ouders spreken nauwelijks tegen elkaar, slapen in aparte bedden en bovendien houdt Suzy’s moeder er en affaire op na met Captain Sharp, gespeeld door de immer in de filmwereld wederkerende Bruce Willis. Geen stoere Bruce in astronautenpak of in het bezit zijnde van tien handgranaten, maar wel een kwetsbare politieagent die in een triestige caravan woont en afgewezen wordt door de enige vrouw op aarde die hij graag kan zien.

Vermeldenswaardig is ook de keuze van muziek voor deze film. Naast een alweer onvergetelijke en originele score van Alexandre Desplat weet Anderson ook perfect klassieke muziek te combineren met de beelden. Benjamin Britton krijgt de eer om de openingscène leven in te blazen en een glimlach op je gezicht te toveren wanneer je ‘The Young Person’s Guide To The Orchestra’ hoort, een muziekstuk dat toegelicht wordt voor kinderen met een analyse van het orkest.


Opvallend was dit keer zijn beeldcompositie, waarbij we af en toe stillevens te zien kregen. Liefhebbers kunnen er soms niet genoeg van krijgen, maar de kleingeestige vitter zal waarschijnlijk al na een paar keer met de ogen rollen. Love it or hate it, zo beschrijven ze vaak Anderson’s stijl. Nochtans, hij slaagt er als geen ander in om eigenaardige situaties charmant en simpel te laten overkomen zodat een evenwichtige nuance ontstaat. Desalniettemin kan ik deze film niet onder de noemer ‘simpel’ plaatsen, want de complexe maar o zo droge dialogen maken Anderson’s stijl weer helemaal af. Kortom, een relatief alledaagse thematiek met een bekoorlijke cast en scherpe humor. Het was beslist een geneugte om naar te kijken.